«Мета і велика мрія, щоб Павлоград мав сучасне освітлення», — директор КП «Павлоград-світло» Борис Синюков

516

З 305 вулиць та провулків Павлограда лише 9 не мають зовнішнього освітлення. Планам зробити освітленим Павлоград на 100% завадила війна — капітальні видатки бюджету зараз не фінансуються. Про це розповів керівник КП «Павлоград-Світло» Борис Синюков.

Іде заміна застарілих світильників та зовнішніх ліній для економії електроенергії. Цим питанням займаються з 2020 року.

«Наприклад, у 2021 році на 40 вулицях міста проведені ці роботи. Монтаж 23 км повітряних ліній і замінено понад 800 світильників. За 9 міс. 2022 року підприємство зробило повну заміну світильників у районах ПМЗ та ПЗТО, між вул. Верстатобудівників та Промислова; Гагаріна та Кравченко замінено 100% світильників. На Хіммаші замінено 5 км повітряних ліній та 150 світильників. На сел. Залізничників замінено 3 км дроту та 70 світильників. На сел. Хімзавод по вул. Клубна, Самарська, Весела повністю замінений провод. На вул. Мендєлєєва і Ломоносова замінено 3 км кабелю і 80 світильників. На Соснівці,  вул. Комарова і ПШС 100% заміни світильників. Замінені всі світильники і на вул. Луганській, орієнтовна економія лише цієї вулиці — приблизно 25 тис. грн на рік», — розповів Борис Синюков.

Всього з початку року встановлено 500 діодних світильників і замінено 13 км дроту.

У підприємства є плани — диспетчеризація зовнішнього освітлення. Щоб 71 шафа зовнішнього освітлення, які розкидані по місту, керувалися з єдиного диспетчерського центру.

«Несправності ми можемо побачити лише при об’їзді або після дзвінків мешканців. Наша основна задача була — зробити зв’язок з шафами через GPS. Диспетчер міг би керувати освітленням з комп’ютера. Це призвело б до економії та оперативного полагодження усіх несправностей. Над цією програмою працювали протягом 3 років. Випробували кілька програм з Києва, Одеси. Були виділені кошти на впровадження програми на 2022 рік. Але завадила війна — програму довелося відкласти. Але ми обов’язково її реалізуємо. Це моя мета і велика мрія, щоб Павлоград мав сучасне освітлення», — розповів Борис Синюков.

Зазначимо, що зараз з метою економії та зменшення навантаження на мережі, зовнішнє освітлення не вмикають взагалі.

Довідка Павлоград.dp.ua:

КП «Павлоград-Світло» засноване 2010 року. Воно працює в трьох основних напрямках: освітлення міста (325 км зовнішніх мереж і 100 тис. світлоточок); безпека дорожнього руху (29 світлофорів, більше 3 тис. дорожніх знаків, 70 км розмітки); диспетчерський аварійний центр, гаряча лінія міського голови. На підприємтстві працює 34 людини.